#Why222: Sistem Penghasilan Duit Dengan 1 Why – Part 2/3

6 min


Bahagian 1/3 : 

#7Why: Cara Wujudkan Keinginan Pelanggan Untuk Memiliki Produk Anda 365 Hari

Bahagian 3/3 : 

Teknik Menjual: Kenapa Pentingnya #7Why Berulang-ulang Kali

 

This is special formula.

Subjek = ABC —> This is your product.

Senaraikan 7 kelebihan ABC? —> This is your 7 why.

1: …………………
2: …………………
3: …………………
4: …………………
5: …………………
6: …………………
7: …………………

 

Apa yang berlaku dekat wall i, macam ni.

This is my 7 why..

1. Blog
2. Senarai pelanggan
3. Selling knowledge
4. Meditasi pernafasan
5. Community
6. Gold
7. Outsource

 

Kita ambil contoh.

1. Kembangkan aset blog berterusan.

The question is,

~ “Kenapa semua peminat i minat buat blog?”….

The answer is,

~ “I berjaya mewujudkan keinginan peminat untuk buat blog”…

 

Next question..

~ “Macam mana i design supaya keinginan itu wujud?”…..

Cara dia macam ni…

~ “U guna Sistem 222″….

 

What is “Sistem 222”?

Sistem 222 = I cerita banyak tentang blog…

+ Sometime i cerita mcm ni, mcm ni, mcm ni..
+ Next i cerita, ini, ini, ini..
+ Then i cerita ini, ini, ini…
+ Then i cerita again, again n again..
+ Then i cerita 7 why yang lain.. then i masuk balik fasal blog..
+ Then i cerita 7 why yang lain,

Ini semua di bawah satu topik besar iaitu –> Blog.

 

Keinginan itu wujud, sebab peminat i da banyak tahu fasal blog.

U banyak tahu fasal blog, sebab tu u minat dengan blog.

 

I ada topik lain —> Twitter …

Ada tak peminat i minat dengan Twitter?

 

Kenapa kita tak minat fasal Twitter?

Sebab kita tak banyak tahu fasal Twitter..

 

So, untuk buat pelanggan ideal u minat dengan produk u.

Setiap 1 why tu u kena cerita banyak kali.

Dengan perspektif, metafora, cerita, contoh, perbandingan, etc..

Cerita banyak kali dengan cara yang berbeza = Sistem 222.

 

How to make money?

Langkah 1: Ini bermula dengan mewujudkan keinginan.

Langkah 2 : Keinginan akan wujud, bila 1 topik u cerita banyak kali.

Langkah 3 : Sebelum u nak cerita banyak kali, u kena ada topik.

Langkah 4 : Topik tu u kena susun dahulu, 7 point cukup.

Aktiviti : Jual produk

1. U sudah ada produk.

2. U kena senaraikan 7 kelebihan produk u.

3. Setiap 1 kelebihan u kena cerita banyak kali > secara konsisten.

4. Bila pembaca u baca banyak kali, dia akan tahu banyak perkara.

5. Bila tahu banyak perkara, keinginan untuk memiliki wujud.

6. Bila keinginan untuk memiliki wujud, dia akan beli.

Aktiviti : Cari Agent

1. U sudah ada produk.

2. U nak cari agent.

3. U kena ada 7 kelebihan > kenapa agent u patut join u.

 

Contoh: 7 kelebihan jadi agent.

~ 1. DAPAT KUMPUL PENGALAMAN
~ 2. KEWANGAN YANG STABIL.
~ 3. MEMINIMUMKAN RISIKO
~ 4. ANDA BANYAK MASA
~ 5. INI BUKAN YANG TERAKHIR
~ 6. ILMU YANG MAHAL
` 7. HIDUP LUAR BIASA

 

4. Selepas sudah senaraikan 7 kelebihan ini –> go celebrate.

5. U akan berjaya “dapat agent” bila apply “sistem 222”.

6. Sistem 222 ni maksudnya = setiap 1 why tu, u cerita banyak kali, dengan cerita, contoh, falsafah, perspektif, yang berbeza. Tapi di bawah 1 topik yang sama, contoh meminimumkan risiko.

7. U buka cerita dapat kumpul pengalaman, then lepas tu u masuk balik dapat meminimumkan risiko.

8. Then u buka cerita ilmu yang mahal, then u masuk cerita dapat meminimumkan risiko.

9. Then u buka cerita why yang lain, then masuk balik, then buka, then masuk balik, then buka, then masuk balik.

10. Sistem 222 nama dia, planting the seeds, planting the seeds adalah 1 topik u cerita berulang-ulang kali. Lama-lama pembaca tu banyak tahu, keinginan akan wujud, dia akan join u.

 

Then point is, kalau u nak berjaya cari agent, kena guna sistem 222.

Setiap 1 why, u cerita berulang-ulang kali, u go deeper, go deeper, go deeper, go deeper..

Bila 1 topik u cerita banyak kali, pembaca tu akan minat, then dia akan join.

 

Aktiviti : Ajar Agent Jual Barang Dekat Facebook.

Produk = ABC

Ini 7 kelebihan produk / 7why.

1: …………………
2: …………………
3: …………………
4: …………………
5: …………………
6: …………………
7: …………………

 

Bagi tahu dekat agent tu macam ni.

~ “Kalau u nak berjaya buat duit, setiap 1 why tu cerita banyak kali”..

~ “Lama-lama pembaca u akan tahu banyak perkara, then timbul keinginan untuk memiliki, then orang tu akan beli”….

 

Moral – 01

~ “U kena apply system 222 > u akan dapat jual barang”.

~ “U kena apply system 222 > u akan dapat agent”.

~ “U kena apply system 222 > agent tu akan dapat jual barang”.

~ “U kena apply system 222 > KPI u tercapai”…. .

 

Moral – 02

Why 7 why u tak berjaya?

Sebab u selalu lari topik / selain dari 7 why / buka topik selain 7 why.

 

Ada peminat i..

+ 7 why sudah ada.

+ Dia sudah cerita dekat wall.

+ At the same time, dia cerita topik lain (ekonomi, kereta, pokok, laut, etc)…

 

Bila u selalu lari topik apa akan berlaku?

1. Orang nampak u tak professional.

2. Orang nampak u main-main buat bisnes.

3. Ini mengakibatkan dia akan kurang percaya dekat u.

4. Sebab orang sudah pening kepala, u lompat-lompat topik yang tak berkenaan.

 

At the same time u cerita 7 why.

At the same time u cerita
benda-benda yang mengarut dekat wall (selain 7 why).

Tu sebab u tak dapat hasil.

 

Dekat wall i ni, u telah di-experience-kan sistem 222 ni.

Sebab u da buat blog.

 

Selepas u sudah experience sistem 222.

And today u apply sistem 222 ni plak.

 

Brian Tracy kata,

~ “Semua selling system adalah berkesan”….

Tapi.. tapi… tapi…

~ “Mungkin pada percubaan pertama”….
~ “Mungkin pada percubaan ke lima”….
~ “Mungkin pada percubaan ke sepuluh”….
~ “Mungkin pada percubaan ke lima belas”….
~ “Mungkin pada percubaan ke dua puluh lima”….

 

Jangan cuba 3 kali or 3 minggu tak berjaya u rasa sudah gagal..

~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-5″…
~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-9″…

~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-10″…
~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-15″…

~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-20″…
~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-25″…

 

As long as u KONSISTEN —> someday akan menjadi…

Ini secara average.

+ I tulis panjang-panjang officially sejak 2013.

+ I dapat 30 ++ like sept 2016.

+ I dapat 100 ++ like may 2017.

+ I dapat 150 ++ like julai 2017.

 

2013 —-> 2017 ……

Selepas bertahun-tahun berlalu.

Kalau “today” wall u macam i berbaloi ke?

I tak tahu apa yang orang lain fikir, tapi for me memang berbaloi.

Sebab i ada banyak peminat. 

Bukan sahaja peminat, at the same time i ada banyak aset.

Ebook, blog, database, knowledge, networking, inner peace, etc…

 

So, u akan mula berjalan bertahun-tahun kehadapan.

Kalau dalam “mindset” u just ada ….

“Agent + Duit” sahaja memang tak berbaloi for 3-5-7 tahun kehadapan.

Tapi kalau fokus kepada aset seperti …

1. Aset database > Agent.
2. Aset networking.
3. Aset profile / blog.
4. Aset knowledge.
5. Aset gold.
6. Aset inner peace.
7. Aset outsource.

 

Semua aset-aset ini pula bukan beku / bersifat statik.

Semua aset-aset ini bersifat dinamik / growing, growing, growing …

 

And today, u tak perlu lagi kejar / mencari kejayaan.

Sebab u SUDAH BERJAYA (dalam skalar yang kecil).

+ Da biasa menjual.
+ Da jadi leader.
+ Da sampai WiTM : Fasa 3 / growing

Apa yang u sedang buat sekarang ialah
besarkan lagi kejayaan-kejayaan sedia ada.

 

Dalam ESM dia tulis macam ni.

~ “Saya kaya, kekayaan saya meningkat setiap hari”….

 

Saya kaya =

~ “Sudah biasa Menjual + Da Jadi Leader + Da Masuk Fasa 3″…

Kekayaan saya meningkat setiap hari = Kembangkan aset berterusan.

1. Aset database > Agent.
2. Aset networking.
3. Aset profile / blog.
4. Aset knowledge.
5. Aset gold.
6. Aset inner peace.
7. Aset outsource.

 

Tu sebab topik mindset ni penting.

+ Kalau mindset kabur “nak berjaya. nak bisnes besar”…

+ Bila u tak nampak DATA growing, u xkan ke mana-mana.

+ Sebab u tak tahu u sudah ada dekat mana, nak pergi ke mana.

 

Why i selalu masukkan nombor?

1. Aset database > 1,000 > 3,000 > 5,000
2. Aset networking > 10 > 15 > 300
3. Aset profile / blog.> 150 > 350 > 700
4. Aset knowledge.> 10 > 30 > 50 > 100 > 200 > 300
5. Aset gold.> 1g > 5g > 10g …
6. Aset inner peace > 11 minit > 21 minit > 41 minit
7. Aset outsource > Hasil artikel 701 etc..+ Hasil Database 1,001 etc..

Bila u nampak nombor tu meningkat = Kekayaan u sedang meningkat.

 

Dalam bahasa matematik.

+ Kerja u bukan cari agent > Ini kabur xda spesifik data.

+ Kerja u = Kembangkan ASET BERTERUSAN (secara berdata).

 

To be success…

Jangan fokus kepada 5,000 agent, minda u penat, letih, frust, selalu blow.

Just fokus kepada 1 agent sahaja cukup.

Selepas berjaya, fokus kepada 2 agent.

Selepas berjaya, fokus kepada 3 agent.

Dan seterusnya… 1 … 1 … 1 … 1 … 1 …

 

Jangan pandang rendah kepada fokus 1 demi 1 ni.

Gunung yang besar tu, hasil daripada cantuman batu-batu yang kecil.

 

To be have fun

Just cerita again, again, again, and again your 7 why dekat wall.

Mungkin minggu 1 .. minggu 3 … minggu 5 … etc u x nampak hasil.

 

Tapi bila u berterusan cerita fasal 7 why …

Satu per satu agent akan join u ….

Maybe minggu ke 5,6,7 or bulan 2-3 vision tu hilang.

U rasa tak boleh berjaya.

At that time … be relax … jauhkan dari “cari agent” ..

Ada mood sambung balik..

Xda mood .. be relax … ada mood sambung balik ..

Xda mood .. be relax … ada mood sambung balik ..

Someday energy tu akan terbuka, then u akan ada banyak agent.

As long as ada (doa + usaha/konsisten) it will hapen phase by phase.

 

Ini antara part penting sepanjang perjalanan i.

Baca buku + konsisten menulis.

Dulu i ada peminat sikit jer.

Then peminat i meningkat kepada 50 + 100 + 150 … etc …

And today i still baca buku + ada banyak lagi nak cerita dekat peminat. 

And perjalanan u 3-5-7-10-15 tahun akan jadi masalah bila u tak baca buku.

Bila tak baca buku, u akan terus menerus fikir benda-benda yang mengarut.

Sebab xda idea baru yang masuk.

Lebih banyak buku u baca, lebih banyak “fresh idea” u akan dapat.

 

This is all free method.

Walaupun penat, u akan dapat kepuasan, ada feel / soul, u rasa HIDUP…

Hidup u akan rasa sangat bermakna,
sebab u naik betul-betul daripada bawah.

Kalau u faham semua ni… ok u ready …

 

Yang benar.

Ahmad Shahidan @ Inche Hujan


What's Your Reaction?

cute cute
0
cute
lol lol
0
lol
angry angry
0
angry
love love
2
love
omg omg
0
omg
cry cry
0
cry

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Selalu rasa tak cukup lepas spend duit?
Muatturun Ebook PERCUMA Terapi Dompet Berisi!
Isi maklumat di bawah dan kami akan beri link muatturun di emel anda!
MUATTURUN PERCUMA
Jangan risau. Boleh unsubscribe pada bila-bila masa.
close-link