#Why222: Sistem Penghasilan Duit Dengan 1 Why – Part 2/3

6 min


Bahagian 1/3 : 

#7Why: Cara Wujudkan Keinginan Pelanggan Untuk Memiliki Produk Anda 365 Hari

Bahagian 3/3 : 

Teknik Menjual: Kenapa Pentingnya #7Why Berulang-ulang Kali

 

This is special formula.

Subjek = ABC —> This is your product.

Senaraikan 7 kelebihan ABC? —> This is your 7 why.

1: …………………
2: …………………
3: …………………
4: …………………
5: …………………
6: …………………
7: …………………

 

Apa yang berlaku dekat wall i, macam ni.

This is my 7 why..

1. Blog
2. Senarai pelanggan
3. Selling knowledge
4. Meditasi pernafasan
5. Community
6. Gold
7. Outsource

 

Kita ambil contoh.

1. Kembangkan aset blog berterusan.

The question is,

~ “Kenapa semua peminat i minat buat blog?”….

The answer is,

~ “I berjaya mewujudkan keinginan peminat untuk buat blog”…

 

Next question..

~ “Macam mana i design supaya keinginan itu wujud?”…..

Cara dia macam ni…

~ “U guna Sistem 222″….

 

What is “Sistem 222”?

Sistem 222 = I cerita banyak tentang blog…

+ Sometime i cerita mcm ni, mcm ni, mcm ni..
+ Next i cerita, ini, ini, ini..
+ Then i cerita ini, ini, ini…
+ Then i cerita again, again n again..
+ Then i cerita 7 why yang lain.. then i masuk balik fasal blog..
+ Then i cerita 7 why yang lain,

Ini semua di bawah satu topik besar iaitu –> Blog.

 

Keinginan itu wujud, sebab peminat i da banyak tahu fasal blog.

U banyak tahu fasal blog, sebab tu u minat dengan blog.

 

I ada topik lain —> Twitter …

Ada tak peminat i minat dengan Twitter?

 

Kenapa kita tak minat fasal Twitter?

Sebab kita tak banyak tahu fasal Twitter..

 

So, untuk buat pelanggan ideal u minat dengan produk u.

Setiap 1 why tu u kena cerita banyak kali.

Dengan perspektif, metafora, cerita, contoh, perbandingan, etc..

Cerita banyak kali dengan cara yang berbeza = Sistem 222.

 

How to make money?

Langkah 1: Ini bermula dengan mewujudkan keinginan.

Langkah 2 : Keinginan akan wujud, bila 1 topik u cerita banyak kali.

Langkah 3 : Sebelum u nak cerita banyak kali, u kena ada topik.

Langkah 4 : Topik tu u kena susun dahulu, 7 point cukup.

Aktiviti : Jual produk

1. U sudah ada produk.

2. U kena senaraikan 7 kelebihan produk u.

3. Setiap 1 kelebihan u kena cerita banyak kali > secara konsisten.

4. Bila pembaca u baca banyak kali, dia akan tahu banyak perkara.

5. Bila tahu banyak perkara, keinginan untuk memiliki wujud.

6. Bila keinginan untuk memiliki wujud, dia akan beli.

Aktiviti : Cari Agent

1. U sudah ada produk.

2. U nak cari agent.

3. U kena ada 7 kelebihan > kenapa agent u patut join u.

 

Contoh: 7 kelebihan jadi agent.

~ 1. DAPAT KUMPUL PENGALAMAN
~ 2. KEWANGAN YANG STABIL.
~ 3. MEMINIMUMKAN RISIKO
~ 4. ANDA BANYAK MASA
~ 5. INI BUKAN YANG TERAKHIR
~ 6. ILMU YANG MAHAL
` 7. HIDUP LUAR BIASA

 

4. Selepas sudah senaraikan 7 kelebihan ini –> go celebrate.

5. U akan berjaya “dapat agent” bila apply “sistem 222”.

6. Sistem 222 ni maksudnya = setiap 1 why tu, u cerita banyak kali, dengan cerita, contoh, falsafah, perspektif, yang berbeza. Tapi di bawah 1 topik yang sama, contoh meminimumkan risiko.

7. U buka cerita dapat kumpul pengalaman, then lepas tu u masuk balik dapat meminimumkan risiko.

8. Then u buka cerita ilmu yang mahal, then u masuk cerita dapat meminimumkan risiko.

9. Then u buka cerita why yang lain, then masuk balik, then buka, then masuk balik, then buka, then masuk balik.

10. Sistem 222 nama dia, planting the seeds, planting the seeds adalah 1 topik u cerita berulang-ulang kali. Lama-lama pembaca tu banyak tahu, keinginan akan wujud, dia akan join u.

 

Then point is, kalau u nak berjaya cari agent, kena guna sistem 222.

Setiap 1 why, u cerita berulang-ulang kali, u go deeper, go deeper, go deeper, go deeper..

Bila 1 topik u cerita banyak kali, pembaca tu akan minat, then dia akan join.

 

Aktiviti : Ajar Agent Jual Barang Dekat Facebook.

Produk = ABC

Ini 7 kelebihan produk / 7why.

1: …………………
2: …………………
3: …………………
4: …………………
5: …………………
6: …………………
7: …………………

 

Bagi tahu dekat agent tu macam ni.

~ “Kalau u nak berjaya buat duit, setiap 1 why tu cerita banyak kali”..

~ “Lama-lama pembaca u akan tahu banyak perkara, then timbul keinginan untuk memiliki, then orang tu akan beli”….

 

Moral – 01

~ “U kena apply system 222 > u akan dapat jual barang”.

~ “U kena apply system 222 > u akan dapat agent”.

~ “U kena apply system 222 > agent tu akan dapat jual barang”.

~ “U kena apply system 222 > KPI u tercapai”…. .

 

Moral – 02

Why 7 why u tak berjaya?

Sebab u selalu lari topik / selain dari 7 why / buka topik selain 7 why.

 

Ada peminat i..

+ 7 why sudah ada.

+ Dia sudah cerita dekat wall.

+ At the same time, dia cerita topik lain (ekonomi, kereta, pokok, laut, etc)…

 

Bila u selalu lari topik apa akan berlaku?

1. Orang nampak u tak professional.

2. Orang nampak u main-main buat bisnes.

3. Ini mengakibatkan dia akan kurang percaya dekat u.

4. Sebab orang sudah pening kepala, u lompat-lompat topik yang tak berkenaan.

 

At the same time u cerita 7 why.

At the same time u cerita
benda-benda yang mengarut dekat wall (selain 7 why).

Tu sebab u tak dapat hasil.

 

Dekat wall i ni, u telah di-experience-kan sistem 222 ni.

Sebab u da buat blog.

 

Selepas u sudah experience sistem 222.

And today u apply sistem 222 ni plak.

 

Brian Tracy kata,

~ “Semua selling system adalah berkesan”….

Tapi.. tapi… tapi…

~ “Mungkin pada percubaan pertama”….
~ “Mungkin pada percubaan ke lima”….
~ “Mungkin pada percubaan ke sepuluh”….
~ “Mungkin pada percubaan ke lima belas”….
~ “Mungkin pada percubaan ke dua puluh lima”….

 

Jangan cuba 3 kali or 3 minggu tak berjaya u rasa sudah gagal..

~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-5″…
~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-9″…

~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-10″…
~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-15″…

~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-20″…
~ “Mungkin u akan berjaya pada minggu ke-25″…

 

As long as u KONSISTEN —> someday akan menjadi…

Ini secara average.

+ I tulis panjang-panjang officially sejak 2013.

+ I dapat 30 ++ like sept 2016.

+ I dapat 100 ++ like may 2017.

+ I dapat 150 ++ like julai 2017.

 

2013 —-> 2017 ……

Selepas bertahun-tahun berlalu.

Kalau “today” wall u macam i berbaloi ke?

I tak tahu apa yang orang lain fikir, tapi for me memang berbaloi.

Sebab i ada banyak peminat. 

Bukan sahaja peminat, at the same time i ada banyak aset.

Ebook, blog, database, knowledge, networking, inner peace, etc…

 

So, u akan mula berjalan bertahun-tahun kehadapan.

Kalau dalam “mindset” u just ada ….

“Agent + Duit” sahaja memang tak berbaloi for 3-5-7 tahun kehadapan.

Tapi kalau fokus kepada aset seperti …

1. Aset database > Agent.
2. Aset networking.
3. Aset profile / blog.
4. Aset knowledge.
5. Aset gold.
6. Aset inner peace.
7. Aset outsource.

 

Semua aset-aset ini pula bukan beku / bersifat statik.

Semua aset-aset ini bersifat dinamik / growing, growing, growing …

 

And today, u tak perlu lagi kejar / mencari kejayaan.

Sebab u SUDAH BERJAYA (dalam skalar yang kecil).

+ Da biasa menjual.
+ Da jadi leader.
+ Da sampai WiTM : Fasa 3 / growing

Apa yang u sedang buat sekarang ialah
besarkan lagi kejayaan-kejayaan sedia ada.

 

Dalam ESM dia tulis macam ni.

~ “Saya kaya, kekayaan saya meningkat setiap hari”….

 

Saya kaya =

~ “Sudah biasa Menjual + Da Jadi Leader + Da Masuk Fasa 3″…

Kekayaan saya meningkat setiap hari = Kembangkan aset berterusan.

1. Aset database > Agent.
2. Aset networking.
3. Aset profile / blog.
4. Aset knowledge.
5. Aset gold.
6. Aset inner peace.
7. Aset outsource.

 

Tu sebab topik mindset ni penting.

+ Kalau mindset kabur “nak berjaya. nak bisnes besar”…

+ Bila u tak nampak DATA growing, u xkan ke mana-mana.

+ Sebab u tak tahu u sudah ada dekat mana, nak pergi ke mana.

 

Why i selalu masukkan nombor?

1. Aset database > 1,000 > 3,000 > 5,000
2. Aset networking > 10 > 15 > 300
3. Aset profile / blog.> 150 > 350 > 700
4. Aset knowledge.> 10 > 30 > 50 > 100 > 200 > 300
5. Aset gold.> 1g > 5g > 10g …
6. Aset inner peace > 11 minit > 21 minit > 41 minit
7. Aset outsource > Hasil artikel 701 etc..+ Hasil Database 1,001 etc..

Bila u nampak nombor tu meningkat = Kekayaan u sedang meningkat.

 

Dalam bahasa matematik.

+ Kerja u bukan cari agent > Ini kabur xda spesifik data.

+ Kerja u = Kembangkan ASET BERTERUSAN (secara berdata).

 

To be success…

Jangan fokus kepada 5,000 agent, minda u penat, letih, frust, selalu blow.

Just fokus kepada 1 agent sahaja cukup.

Selepas berjaya, fokus kepada 2 agent.

Selepas berjaya, fokus kepada 3 agent.

Dan seterusnya… 1 … 1 … 1 … 1 … 1 …

 

Jangan pandang rendah kepada fokus 1 demi 1 ni.

Gunung yang besar tu, hasil daripada cantuman batu-batu yang kecil.

 

To be have fun

Just cerita again, again, again, and again your 7 why dekat wall.

Mungkin minggu 1 .. minggu 3 … minggu 5 … etc u x nampak hasil.

 

Tapi bila u berterusan cerita fasal 7 why …

Satu per satu agent akan join u ….

Maybe minggu ke 5,6,7 or bulan 2-3 vision tu hilang.

U rasa tak boleh berjaya.

At that time … be relax … jauhkan dari “cari agent” ..

Ada mood sambung balik..

Xda mood .. be relax … ada mood sambung balik ..

Xda mood .. be relax … ada mood sambung balik ..

Someday energy tu akan terbuka, then u akan ada banyak agent.

As long as ada (doa + usaha/konsisten) it will hapen phase by phase.

 

Ini antara part penting sepanjang perjalanan i.

Baca buku + konsisten menulis.

Dulu i ada peminat sikit jer.

Then peminat i meningkat kepada 50 + 100 + 150 … etc …

And today i still baca buku + ada banyak lagi nak cerita dekat peminat. 

And perjalanan u 3-5-7-10-15 tahun akan jadi masalah bila u tak baca buku.

Bila tak baca buku, u akan terus menerus fikir benda-benda yang mengarut.

Sebab xda idea baru yang masuk.

Lebih banyak buku u baca, lebih banyak “fresh idea” u akan dapat.

 

This is all free method.

Walaupun penat, u akan dapat kepuasan, ada feel / soul, u rasa HIDUP…

Hidup u akan rasa sangat bermakna,
sebab u naik betul-betul daripada bawah.

Kalau u faham semua ni… ok u ready …

 

Yang benar.

Ahmad Shahidan @ Inche Hujan


What's Your Reaction?

cute cute
0
cute
lol lol
0
lol
angry angry
0
angry
love love
2
love
omg omg
0
omg
cry cry
0
cry

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DOWNLOAD EBOOK "7 CARA BAHAGIA SAAT INI"
Isi maklumat di bawah dan kami akan beri link muatturun di emel anda!
MUATTURUN PERCUMA
Jangan risau. Boleh unsubscribe pada bila-bila masa. Lepas isi, check emel anda untuk link download
close-link