Tips Terbaik Untuk Mulakan Pagi Anda Supaya Kekal Positif Sepanjang Hari

4 min


Morning pages – begin your morning in positivity and left the negativity behind

Currently I’m working on my next masterpiece insya-Allah. Its a collaboration with some people.

I create more masterpiece to grow myself. Just as my mentor ever advice, you should write ebook that makes you grow. So that every ebook you launch makes you grow more and better.

We sharing each other lessons in terms of financial, personal development, business and environment.

I just read some of their writing in order to write mine.

(Pause. Why I’m writing in English? It is because I just listening to English songs haha)

Setiap orang boleh jadi guru untuk kita. Jadi ia tertakluk kepada macam mana kita respon, kita react untuk apa sahaja yang berlaku di sekeliling kita.

Itu antara konsep yang kami buat untuk projek kolaborasi ni.

Antara tulisan yang saya baca dalam our sharing adalah tentang Morning Pages. Ia diinspirasikan oleh Julia Cameron yang dia tulis dalam bukunya, The Artist’s Way.

Secara mudahnya its like writing diary. Dulu saya skeptikal, I thought that writing diary is not good. Because biasanya orang akan tulis tentang negativity dalam diari sebelum tidur.

Kita nak tidur dalam keadaan positif, dalam keadaan healed supaya tidur jadi berkualiti, tak tidur dalam keadaan emosi yang terbeban.

Sebab bila kita tidur dalam keadaan emosi yang terpendam, esok bangun boleh jadi masih ada lagi kemarahan tu.

That’s what I thought of “diary”. Tapi bila saya dah semakin dewasa, saya belajar so much about positive thinking, LOA, being the new me — I found out that manusia akan sukar change to the new you bila mereka ada perasaan terpendam that they holding on behind.

Contohnya ada perasaan dendam, dengki, tak suka, benci, marah dll… long to short emosi yang negatif.

Setiap hari kita patut bangun dengan perasaan yang baru, better dan positif. Setiap hari jika kita nak rasa bahagia, kita kena heal our negative emotion yang semalam.

Bila bangun pagi, jangan bawa sekali sampah emosi yang semalam. Thought and feeling something better every day.

 

Your physical pain adalah refleksi your emotional pain

3 months ago semasa saya mulakan 90 Days Challenge To A New You, saya selalu sakit bahu, sakit belakang sampai saya perlu pakai belt yang support tulang belakang.

Saya ingatkan salah duduk ke apa tapi sejak saya mulakan sesi meditasi, visualisasi, gratitude therapy, self love therapy… selepas 60 hari, saya sedar yang segala kesakitan fizikal saya (terutamanya bahu dan tulang belakang) saya hilang. #alhamdulillah

Yes totally hilang tanpa saya pergi bekam ke, pergi berurut ke. Ada juga minta member urut tapi sakit tu datang balik. Lega sekejap je = not fully heal.

Long to short I can conclude that Meditation is my emotion medicine. It helps me to be calm every day and sustain my calmness — jadi orang yang tenang.

Dari case study saya ni, apa yang saya found out adalah — to heal your physical pain, cuba healkan your emotion. Insya-Allah your physical pain or even disease akan hilang.

I know nothing about the things in term of science tapi itu yang saya found out.

Baru-baru ni pula there is so much things happen, yang buat saya stres dan emotionally in pain.

Bila saya bangun pagi for this few days, saya rasa sakit belakang. Bahu okay, cuma sakit belakang tu datang balik.

Saya juga rasa sakit kepala. Dia punya sakit ni, saya tidur, bangun balik walau sebelumnya dah makan panadol pun masih terasa sakit dia.

Berbalik kepada Morning Pages tadi, basically dia macam diari. Kena buat di pagi hari. Kalau kita menulis tangan tulis sebanyak maksimum 3 pages.

Jangan lebih, jangan kurang. Kalau taip pulak, taip sebanyak 750 words. Kalau lebih sket okay la tapi jangan banyak sangat.

Tujuan ada limitation sebab kita nak cut off if anything bad emotion daripada berterusan. Cerita one shot then lupakan.

So macam pagi semalam, saya buat Morning Pages. I throw away all the bad emotion in the book (saya tulis tangan sebab rasa lagi feel walau penat juga tulis panjang haha).

Amazingly alhamdulillah sakit belakang saya rasa makin kurang perhaps dalam 20%. Saya tak buat apa pun macam urut ke apa.

I just throw all the bad emotions in the book yang saya tulis Morning Pages. I felt so relieved and much better feelings. Hati saya rasa bebas, dan lega.

Then I come out with self talk, “This thing can be my DIY emotion healing without fancy method to make it.”

Ada orang dia tak boleh meditate lama. Itu pun salah satu great tools for DIY emotion healing tapi tak semua orang mampu duduk diam dalam masa yang lama.

Jadi perhaps boleh guna teknik ni.

So nampak kan, macam mana kita boleh belajar 1 thing that matter daripada orang lain? Bayangkan kita boleh belajar lagi banyak.

So stay tune for the collaboration masterpiece from us. Insya-Allah.

Jika anda rasa method Morning Pages yang saya share ni boleh jadi DIY emotion healing method anda, you can use it as you want.

No photo description available.

Pantang larang dia:

+ Dah tulis, JANGAN baca balik. Just tulis dan lupakan. DONT EVER EVER EVER read it again since it might contain a LOT of negative trash there.

+ Kalau menulis dalam buku, pastikan buku tu susah untuk orang lain dapat tengok. Atau boleh taip dekat your email ke, Google Doc ke sebab dalam Morning Pages ni memang ALL OUT. You takde simpan apa-apa supaya your feelings rasa CLEAR lepas tulis

+ Nama pun Morning Pages so much suggested to do it in the morning. Kalau tak sempat, buat petang ke. The best time pagi sebab pagi takde orang kacau dan influence you to be honest with yourself

So yeahh… selamat mencuba!


What's Your Reaction?

cute cute
1
cute
lol lol
1
lol
angry angry
1
angry
love love
3
love
omg omg
0
omg
cry cry
0
cry

0 Comments

Komen kata anda jika anda suka entri ni: