Money Blueprint: What Makes You Broke & 4 Kunci Untuk Mengubahnya

4 min


Money blueprint ni adalah apa programming yang kita simpan dalam minda bawah sedar kita yang akan create our personality (thought, feelings, action – inner world) dan personal reality (cara kita berbelanja, apa yang kita buat bila first dapa gaji, cara kita simpan duit, invest, protect duit – outer world).

Ia tertakluk pada rule – cause dan effect.

Jika daripada kecil anda diinstall programming yang baik tentang duit, anda diajar macam mana untuk buat duit, simpan duit dan invest duit, anda diinstall — kita boleh bantu ramai orang bila jadi kaya,

…apabila anda dewasa, anda akan ada money blueprint yang bantu anda jadi kaya dan banyak duit. Anda jadi kaya sebab anda nak bantu ramai orang.

Jika daripada kecil anda diinstall programming yang buruk tentang duit, anda diajar tentang orang kaya ni boros, orang kaya ni macam suck duit daripada orang miskin, duit boleh buat keluarga porak peranda,

…apabila anda dewasa, anda akan ada money blueprint yang buat anda tak driven nak jadi kaya. Anda rasa benci pada orang kaya. Anda tak nak jadi kaya.

 

Cause & effect

Daripada akar, buah akan tumbuh.

Baik akarnya, cantiklah buahnya.
Buruk akarnya, rosaklah buahnya.

Inner world akan create outer world anda.

Apa belief system anda tentang duit, itulah yang akan create personal reality anda.

 

4 Kunci Untuk Berubah

Ada 4 kunci penting jika anda nak buat apa-apa perubahan — nak jadi somebody new, nak bina self image yang baru, nak bina rutin yang baru, cara pemikiran yang baru, money blueprint yang baru atau APA SAHAJA yang anda nak ubah tentang diri anda

 

1. Awareness

Anda tak boleh berubah kalau takde kesedaran. Kesedaran akan dapat jika kita monitor our own self.

Contoh dalam hal duit, anda catit tak apa yang anda belanja untuk setiap sen yang keluar dengan duit gaji anda?

Cuba kita buat Cabaran 30 Hari Rekod Duit.

Dari situ, anda akan tahu:

+ Ke mana anda paling banyak spend
+ Berapa % simpanan dan peruntukkan setiap bulan
+ Bagaimana anda investkan duit yang anda ada — money makes money

Anda nak tahu kenapa anda semakin broker atau rich? Tengok “ke mana anda paling banyak spend?”.

Adakah ke arah investment, saving atau expenses?

Semakin detail anda track duit anda, semakin besar kesedaran anda tentang duit — kena buat duit lebih banyak, invest lebih banyak, jadi lebih kaya supaya dapat buat lebih banyak charity.

Insya-Allah dengan ini, lebih besar kesedaran yang anda akan dapat.

Kalau tak buat rekod duit ni, kita takkan nampak — what we have spend from our salary.

Dari bank duit datang, kepada bank duit kembali.

 

2. Understanding

Bila anda dah ada rekod duit, dari situ anda akan faham macam mana anda berfikir.

Kenapa aku boros?
Kenapa aku suka menyimpan?
Kenapa aku suka melabur?

Dengan memahami cara anda berfikir, anda akan sedar — dari mana belief system tu datang.

Contoh: Anda boros antaranya sebab masa kecik-kecik, mak selalu cakap — orang kaya ni kedekut. Duit ni boleh bawa gaduh.

Jadi anda benci orang kaya. Anda tak nak jadi kaya. Anda ada bad blueprint tentang duit.

3. Detach

Apabila anda sedar cara anda berfikir dan for sure boleh ubah, anda boleh pilih untuk keep it atau let it go.

Keep this kind of belief system (blueprint) atau let it go

…anda kena buat pilihan tu berdasarkan current personal reality (siapa anda jadi sekarang) dan lepas ni anda nak jadi somebody yang mana macam.

Your past ≠ your future.

Masa lalu anda tidak define siapa anda hari ini.

You can simply change it. Right now!

 

4. Reprogramming

Yang keempat ni adalah step yang perlu anda buat untuk reprogramming balik money blueprint anda.

Cause akan lead to effect.
Akar yang sihat akan menghasilkan buah yang sedap, dan cantik.

Apa yang anda buat hari ini akan menentukan siapa anda 5 tahun akan datang.

Proses reprogramming:

Kena aware 4 step ni iaitu…

Programming > Thoughts > Feelings > Actions = Results

Macam komputer.

Kalau program jadi A, result jadi A.
Kalau program jadi B, result jadi B.

Kalau program coding A di website, jadilah coding A.
Kalau program coding B di website, jadilah coding B.

What you program in your inner world akan hasilkan you outer world.

*****

Untuk step programming, yang dapat saya simpulkan daripada pengalaman bina self image baru dan mulakan tabiat baru adalah

… anda kena FILTER apa yang anda SEE dan LISTEN.

In order to create the new version of you, the old you have to die.

Anda kena bangun sebagai seseorang yang baru setiap hari, setiap jam, setiap saat.

Anda kena plant NEW seed dalam programming anda. Programming ni disimpan dalam apa? Minda bawah sedar.

Jadi formula step to reprogram your new self image yang saya simpulkan berdasarkan journey 40 hari ++ dalam membina self image yang baru dan mulakan tabiat yang baru adalah

… See and listen > Programming > Thoughts > Feelings > Actions = Results

What you see and listen lead to programming
Your programming lead to your thoughts
Your thoughts lead to your feelings
Your feelings lead to your actions

When all this combined, it would lead to results.
.

P/s: Content ni adalah sebahagian daripada content Secret of Millionaire Mind – T Harv Eaker x my 90 Days journey = apa saya dapat dari my journey that relate to this book.

.

Pp/s: Tag orang penting anda untuk sama-sama berubah dan share post ni ke wall anda supaya ramai lagi dapat fundamental step untuk berubah ni. Bila tahu fundamental nak berubah, lagi senang nak create diri, self image dan rutin yang baru


What's Your Reaction?

cute cute
0
cute
lol lol
0
lol
angry angry
0
angry
love love
4
love
omg omg
0
omg
cry cry
0
cry

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DOWNLOAD EBOOK "7 CARA BAHAGIA SAAT INI"
Isi maklumat di bawah dan kami akan beri link muatturun di emel anda!
MUATTURUN PERCUMA
Jangan risau. Boleh unsubscribe pada bila-bila masa. Lepas isi, check emel anda untuk link download
close-link