Ini Sebab Kenapa Kehidupan Tak Berubah Walau Dah Join Banyak Kelas Upgrade Diri

3 min


Cara terima ilmu yang betul.

Bila pergi kelas, belajar sesuatu… keluar kelas ada orang yang berjaya, ada orang yang tak berjaya.

Walaupun buat benda yang sama, akan dapat hasil yang berbeza.

Bila camtu, ada yang stress “kenapa tak dapat result cam dia?”, sedangkan buat benda 100% sama.

Jawapannya, hasil seseorang itu terjadi mengikut who we are.

 

We are what we repeatedly do.
+ Background
+ Experience
+ Mindset
+ Effort
+ Feeling
+ Blockage
+ Cara belajar
+ Learning curve

 

Semua orang antara kita berbeza caranya.

Ada orang nak ubah tabiat merokok ambil masa secepat 6 bulan. Adapun ambil masa sampai 3-5 tahun.

Ada orang nak half mastered bisnes burger ambil masa 10 tahun. Ada orang boleh growkan dalam masa 1 tahun.

Why half mastered? Sebab kita akan sentiasa learning even kita dah 20 tahun pun dalam sesuatu bidang.

Learning make us growing.

Walau saya dan team buat kempen untuk 3 klien tapi niche yang sama, kami tetap dapat hasil yang berbeza.

Ads
Copywriting
Flow

… semua sama yet still hasil berbeza.

Jadi, tidak hairanlah kenapa orang yang buat benda berbeza dengan cara yang sama akan dapat hasil berbeza.

After few discussions with friend, Hajar Abdullah, we summarize this 3 things in order for us to learn:

1. Dapat ilmu je terus tolak mentah-mentah.

Ni jenis ego.
Tak kosongkan gelas tapi datang kelas 

Belum cuba nak faham dah block mindset daripada adapt dengan sesuatu ilmu.

 

2. Terima bulat-bulat

Membuta tuli follow apa orang cakap. Memang… betul orang kata “Kita kena ikut orang berjaya.”

Tapi seperti yang saya mention “we are we repeatedly do.”

Ini cara orang malas. Malas baca, malas research, malas itu ini.

Bila malas buat research, buat dan tak jadi > salahkan guru sebab salah method.

Yang terbaik adalah buat no.3

 

3. Terima, kaji, diskus, baca, tanya, apply, eksperimen, customize (recommended)

Inilah cara yang paling direcommended.

= kita customize apa yang kita belajar mengikut apa adanya kita.

Dekat no.3 ni juga, we are free to not agree with others. Since we are customizing with our own self.

Kalau kita buat teknik guru tu untuk bisnes burger tak jadi, mungkin kita salah buat atau mungkin teknik tu tak sesuai untuk nature bisnes kita.

Since teknik guru tu dia bagi case study untuk bisnes fesyen.

Sebab tu kena kaji, eksperimen, customize ikut nature bisnes kita.

 

Ini termasuk ilmu untuk kehidupan dan apa sahaja ilmu.

1. Background
2. Experience
3. Mindset
4. Effort
5. Feeling
6. Blockage
7. Cara belajar
8. Learning curve

8 perkara ni berbeza ikut tiap individu.

Kalau kita jenis background teknikal macam IT, benda-benda yang kena analisis ni means kita akan banyak guna logik.

Jadi kita kena customize ilmu kehidupan tu ikut cara logik (banyak guna otak kiri).

Kalau kita jenis background art, kreatif yang tak fikir logik sangat, kita kena customize ilmu kehidupan tu ikut cara kreatif (banyak guna otak kanan).

 

Summary cara terima ilmu yang betul adalah:

1. Terima, kaji, diskus, baca, tanya, apply, eksperimen, customize ikut cara kita

2. Sepanjang kita buat langkah 1,

+ Please have your own journey to make it
+ Jangan compare yourself to other
+ Have your own learning curve. Beri masa kepada diri sendiri untuk adapt dan grow

Anda boleh tengok testimoni orang lain, kalau itu memberi inspirasi thats ok.

Tapi kalau buat anda stressful, shut down everything, ambil masa sendiri untuk adapt, customize dan grow.

Just macam imagine kita sedang buat eksperimen di makmal sendiri.

Biasanya masa ni kita ada kat dunia kita sendiri, kita tak bother dengan orang lain.

Kecuali kalau kita nak diskus untuk dapatkan idea untuk improve then okey.

7 kepala lebih baik daripada 1 kepala. Jadi pasti discussion tu nanti akan keluar 1 benda baru yang akan bantu kita improve dan grow.

Paling simple, untuk yang dah berkahwin, pergi kelas sesama dan diskus. Tapi tak applicable to any knowledge. Contoh suami engineer, isteri accountant.

Takkan suami nak ajak isteri pergi kelas engineering. Macam tak kena plak kan 😅 So yeahh as I said, adapt and customize.

Setiap orang ada cara tersendiri. Tiada yang salah atau betul. Just its about craft your own life = customize.

When you stop learning, you stop earning.


What's Your Reaction?

cute cute
0
cute
lol lol
0
lol
angry angry
0
angry
love love
2
love
omg omg
0
omg
cry cry
0
cry

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DOWNLOAD EBOOK "7 CARA BAHAGIA SAAT INI"
Isi maklumat di bawah dan kami akan beri link muatturun di emel anda!
MUATTURUN PERCUMA
Jangan risau. Boleh unsubscribe pada bila-bila masa. Lepas isi, check emel anda untuk link download
close-link