#7Why: Cara Wujudkan Keinginan Pelanggan Untuk Memiliki Produk Anda 365 Hari -Part 1/3

7 min


Bahagian 2/3 : 

#Why222: Sistem Penghasilan Duit Dengan 1 Why

Bahagian 3/3 : 

Teknik Menjual: Kenapa Pentingnya #7Why Berulang-ulang Kali

 

1. Ini 7 why i dari ESM 

+ Aset 1: Blog
+ Aset 2: Database
+ Aset 3: Knowledge
+ Aset 4: Meditasi
+ Aset 5: Gold
+ Aset 6: Outsource
+ Aset 7: Network

 

2. Cara untuk dapatkan 7 why

+ Ambil kertas kosong tampal dekat dinding.
+ Tulis nombor 1 – 7 dekat kertas tu.
+ Then biarkan idea datang sendiri.
+ Idea 7 why kita xnk u stress perah otak fikir.
+ Sebab energy stress, hasil kerja akan jadi stress.
+ Kita nak idea 7 why yang neutral n ringan.
+ Idea macam ni bila run u akan jadi happy.
+ Bila tampal idea2 tu akan datang sendiri.
+ Ini mungkin ambil masa 2-3 minggu more or less.

 

3. Selepas dapat 7 why

+ Selepas tampal kertas kosong > celebrate.
+ Selepas cukup 7 idea > celebrate.
+ 7 why tu u akan run dekat facebook sepanjang tahun.
+ Katakan u ada 5 produk, setiap 1 produk ada 7 why tersendiri.

 

4. Why 7 why?

+ Kalau xda 7 why u xda point spesifik.
+ Jadi u tak boleh buat planting the seeds.
+ Wall akan jadi tak sistematik.
+ Sebab ada terlalu banyak cerita.
+ Yang membaca juga akan jadi pening.
+ Sudah berapa lama duduk dekat facebook?
+ 2-3 tahun? 3-5 tahun? 5-7 tahun?
+ Cuba tanya pembaca u, apa yang u cerita selama ini?
+ Cuba tanya peminat i plak. 
+ 2-3 minggu sudah clear dekat wall ni cerita 7 assets.
+ Bila baca wall i, u mula nampak dari semasa ke semasa.
+ Semakin lama masa berlalu, u jadi semakin faham 7 aset.
+ Faham itu akan MEWUJUDKAN KEINGINAN untuk apply.
+ Kalau u jual produk/servis.
+ 7 why u akan MEWUJUDKAN KEINGINAN untuk memiliki.
+ Keinginan itu wujud sebab u ada 7 why / point yang spesifik.
+ Sepanjang tahun u cerita, planting the seeds berlaku.
+ Bila avatar baca jadi clear, jelas n minat sbb dia faham.
+ Bila faham, minat untuk memiliki wujud, dia akan beli.
+ Again, run 7 why untuk mewujudkan keinginan untuk memiliki.

 

5. Magis 7 why

+ Bila cerita banyak kali poin yang spesifik.
+ KEINGINAN AKAN WUJUD, sebab pembaca faham.
+ Bila pembaca faham, minat akan wujud.
+ Bila minat wujud, keinginan untuk memiliki datang.
+ Kerja u adalah dengan mewujudkan keinginan dahulu.
+ Bila ada ini, automatik avatar akan beli barang u.
+ Selama ni ramai orang cerita macam-macam dekat wall.
+ Tapi avatar tu kata,
+ “Apa sebab i nak beli barang u eh”..
+ Manusia ni u kena bagi reason.
+ Reason tu u kena cerita banyak kali.
+ Baru minda dia dapat faham idea tu.
+ Zaman sekarang minda manusia terlalu weak.
+ Dalam 220 ++ senarai no tel dalam smartphone.
+ Manusia just boleh ingat 1-2 nombor sahaja.
+ Sebab minda manusia terlalu banyak melihat info.
+ Facebook mcm2 cerita, IG macam2 gambar, bertahun2.
+ Kalau xda 7 why / point spesifik.
+ Kalau tak ulang banyak kali.
+ Apa pun u cerita dekat wall dia xkn ingat.
+ Bila tak ingat, faham tidak akan wujud.
+ So, sepanjang tahun u akan penat ber-facebook.
+ Bila masuk wall i sekejap jer da faham 7 aset.
+ Tu sbb kena run 7 why dekat wall u.
+ Lepas ni bisnes u akan jadi magik. 

 

6. Tujuan 7 why

+ Mewujudkan minat / keinginan untuk memiliki.
+ Minat ni wujud datang dari dia faham apa u cerita.
+ Faham datang dari dia ingat point spesifik / 7 why u.
+ Ingat tu berlaku sebab u cerita banyak kali dekat wall.
+ Flows dia macam ni..
+ 7 why > ulang > ingat > faham > wujud minat > avatar beli.
+ Ok, u da boleh jadi kaya.. 

 

7. Kalau 8 why boleh ke?

+ SMR – Ada 15 why ..
+ 70L – Ada 13 why ..
+ ETM – Ada 3 why ..
+ IAMM – Ada 4 core why + 21++ sub-why.
+ ESM – Ada 13 why . i just cerita 7 why. 
+ Why ni tak kisah banyak mana nak buat.
+ As long as u happy berapa why pun boleh.
+ Suggest 7 why sbb dalam 1 minggu ada 7 hari.
+ 1 hari 1 why.. jd senang kerja u.
+ Bila ulang banyak kali 7 why minda u akan jadi canggih.
+ Makna u boleh cakap berjam-jam tanpa kertas.
+ U akan ada kemahiran presentation tahap tinggi.
+ Kemahiran mcm ni boleh buat banyak duit.

 

Usahawan Fasa 1: Mindset Selling

+ Katakan u ada 5 produk.
+ Setiap produk kena ada 7 why tersendiri.
+ Macam i ada SMR, 70L, ESM, ETM, IAMM.
+ I just run 1 produk sahaja 7 why for ESM.
+ Lain-lain cerita sekali-sekala sahaja.
+ So, kalau u ada 5 produk, just run 1 produk sahaja.
+ Kalau u cerita semua produk, lama2 pembaca u akan pening.
+ Sebab terlalu banyak cerita, so akan jadi hilang minat untuk baca.
+ Magis 7 why adalah, semakin lama u run, semakin banyak pembaca u.
+ Sebab u ada point spesifik, orang mudah faham apa yang u cerita.
+ Dekat wall i ni ada macam2 cerita, tapi CORE dia adalah 7 why.
+ So, walau banyak cerita u boleh faham sebab 7 why sistematik.
+ Dekat fasa 1 ni fokus u adalah menjual (problem solving).
+ So, kena cerita 7 why sahaja sepanjang tahun.
+ Menulis/bercerita with full of passion.
+ Dalam 1 minggu ada 7 hari, 1 hari 1 why sudah cukup.
+ Macam i .. sometime cerita 1 why sahaja.
+ Sometime cerita 2-3 why.
+ Sometime beberapa why.
+ Apa pun i cerita tetap dalam 7 why.
+ So, wall i ni jadi sistematik.

 

Usahawan Fasa 2: Mindset Agent

+ Dekat sini fokus u adalah develop agent.
+ So, u kena ada 7 why tentang agent.
+ Kerja u adalah dapatkan agent.
+ Dekat wall kena cerita ttg agent.
+ Cerita tentang produk sudah habis.
+ Kalau u cerita produk, makna u pusing balik fasa 1.
+ Tak boleh cerita agent n produk serentak nanti orang pening.
+ Wall ni nak cerita agent (peluang bisnes) or nak jual produk?
+ Pembaca u akan fikir macam ni, kalau xda 7 why for agent.
+ Maksud 7 why for agent adalah bila agent join u apa dia dapat?
+ 1…………..
+ 2…………..
+ 3…4…5…6…7…
+ Ramai owner or stokis bila xda 7 why.
+ Post2 dekat wall tak sistematik.
+ Dia akan post itu ini, bla, bla, bla.
+ Lepas tu baru masuk cerita peluang bisnes.
+ Kalau macam ni pembaca akan jadi pening.
+ Wall ni terlalu banyak cerita bla, bla, bla.
+ Tapi i tak nampak, apa kelebihan bila jadi agent dia.
+ Bila u ada 7 why, apa pun u cerita core dia tetap 7 why.
+ U cerita jalan2 ker, buat itu ini ker, last sekali masuk point.
+ Owhhh.. rupanya ini 7 kelebihan bila join jadi agent.
+ Sama macam 7 aset, beberapa minggu u sudah nampak.
+ U punya wall, bila ada 7 why, beberapa minggu orang akan nampak.
+ Ada banyak orang nak cari agent, cerita itu ini tapi point tak sampai.
+ So, kalau xda 7 why.. akan jadi penat.
+ Kalau ada 7 why / kelebihan jadi agent, akan mudah faham.
+ Bila faham KEINGINAN akan wujud untuk apply jadi agent.
+ Problem Facebooker adalah orang tak faham apa dia cerita.
+ Cerita itu ini.. xda benda spesifik apa wall ni nak sampaikan.
+ Wall tu akan jadi..xda feel/kosong..
+ Kalau cerita spesifik 7 why makin lama pembaca jadi faham.
+ Dia nampak wall ni ada point yang nak disampaikan.
+ Dia akan minat sebab dia nampak point tu.

 

Usahawan Fasa 3: Mindset Company

+ Fokus dekat sini untuk dapatkan more stokis.
+ Kalau kedai makan > Fokus untuk buka 50 kedai lagi.
+ Kalau kedai bundle > Fokus untuk buka 50 kedai lagi.
+ Kalau kedai urut > Fokus untuk buka 50 kedai lagi.
+ Makna dekat sini cerita pada skalar yang besar.
+ Kalau i nak join bisnes makanan, apa yang i dapat.
+ Kalau i nak join bisnes bundle, apa yang i dapat.
+ Kalau i nak join bisnes urut, apa yang i dapat.
+ Kalau i nak join jadi stokis, apa yang i dapat.
+ Kalau xda 7 why untuk stokis wall jadi xda point spesifik.
+ Bila point tak sampai, hari2 buat post, jadi penat jer.
+ Kalau ada 7 why ..
+ Owhhh… ini kelebikan kalau jadi stokis..
+ Owhhh… ini kelebikan kalau buka kedai makan..
+ Owhhh… ini kelebikan kalau buka kedai dobi..
+ Owhhh… ini kelebikan kalau buka kedai urut saraf..

 

Dalam network marketing, peratus pegangan saham

+ 30% – U
+ 70% – Investor

+ Investor akan invest modal.
+ U akan invest SOP, SYSTEM, Experience, POW & POS.

 

Bisnes Kedai Makan

Katakan i sudah ada kedai makan

+ Ada proof of work.
+ Ada proof of stake.
+ Cash flow, pelanggan, makanan, semua sudah cantik.

Kerja i adalah nak kembangkan 50 network restaurant

+ I akan cerita 7 sebab kenapa bisnes makanan i ni best.
+ Why 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7…
+ Apa pun yang i cerita, point dia akan tuju ke 7 why ni.
+ Lama2 orang faham > wujud minat untuk join bisnes kedai makan.

.

Bisnes Kosmetik or Tudung or etc ..

Katakan i sudah ada Bisnes SPA

+ Ada proof of work.
+ Ada proof of stake.
+ Cash flow, pelanggan, product, semua sudah cantik.

Kerja i adalah nak kembangkan 50 SPA

+ I akan cerita 7 sebab kenapa bisnes spa ni best.
+ Why 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7…
+ Apa pun yang i cerita, point dia akan tuju ke 7 why ni.
+ Lama2 orang faham > wujud minat untuk join bisnes spa.

.

Network Marketing BUKAN Franchise

+ Kalau Franchise semua orang tahu, tapi ni boring. 

+ Kalau network marketing .. selepas u join bisnes spa i.
+ U punya target adalah sama macam i .. untuk buka 50 spa juga.

+ So, kita xnk, buka spa, hari-hari pening dekat 1 spa tu.
+ Apa yang kita nak, bila buka spa, kena ada target 50 spa.

+ Macam mana nak buka 50 spa?
+ Cara dia kena run 7 why sepanjang tahun…

Sama macam cerita stokis

+ Kita xnk, join stokis, cari agent, buat duit, bla, bla, bla.
+ Kita nak bila u join stokis, kena target ada 300 stokis.

+ Baru boleh dapat banyak duit.
+ And semua orang boleh jadi kaya.

 

Macam cerita soalan peminat yang ni.

Cara develop workbook / module for agent.
https://web.facebook.com/inchehujan/posts/1960191674011591

Dia buat kerja not just untuk develop stokis / agent.

+ Dia buat kerja adalah untuk, buat another bisnes servis.
+ Experience tu dia boleh buat team consultant.
+ So selain bisnes yang ada, dia ada 1 lagi aset/paip wang.

+ Experience tu juga dia akan buat ebook / buku.
+ Makna dia akan ada lagi paip yang / aset yang lain.

+ Dengan experience tu juga, stokis2 akan buat benda yang sama.
+ For next 2-3 tahun, setiap stokis akan develop more stokis lagi.

+ Makna dekat sini, dia punya aset bergerak 365 untuk buat aset.
+ Aset tu bukan sahaja bawa masuk duit, tapi juga growingkan aset.

 

Siapa faham cerita ni. 

Ini adalah cerita >>>>> Aset 7: Network

End result dari keseluruhan cerita …

U akan ada 1 holding … dengan 300 anak syarikat.

 

+ Aset 1: Blog
+ Aset 2: Database
+ Aset 3: Knowledge
+ Aset 4: Meditasi
+ Aset 5: Gold
+ Aset 6: Outsource

Aset no. 1 – no. 6 akan bawa u ke aset no. 7.

Kalau hari-hari pening dekat bisnes yang ada.
Makna akan sangkut n berpusing2 dekat satu bisnes sahaja.

Bila xda outsource, masa akan terbuang dengan management.
Walaupun minat dengan bisnes tu, kena outsource untuk berkembang.

If not.. akan jadi stuck 20-30 tahun dgn 1 syarikat.
Setiap hari pening kepala dengan kerja-kerja dalam bisnes tu.

Dia buat banyak kerja tujuan untuk berkembang lebih besar.
Untuk berkembang bukan macam tu cara dia.

Dalam instrument (Fasa 4)..
Untuk jadi kaya, cara dia kena kembangkan network.

Untuk berkembang kena buat NETWORK.

Owner Apple, Facebook, AliBaba, etc.
Saham dia tak banyak, tapi cash flow dia sangat besar.

 

Yang benar.

Ahmad Shahidan @ Inche Hujan


What's Your Reaction?

cute cute
0
cute
lol lol
0
lol
angry angry
0
angry
love love
1
love
omg omg
0
omg
cry cry
0
cry

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DOWNLOAD EBOOK "7 CARA BAHAGIA SAAT INI"
Isi maklumat di bawah dan kami akan beri link muatturun di emel anda!
MUATTURUN PERCUMA
Jangan risau. Boleh unsubscribe pada bila-bila masa. Lepas isi, check emel anda untuk link download
close-link